App-projekt med CI-elever
Forskningsprojekt i forbindelse med udvikling af musiktrænings-applikation til CI-elever
I samarbejde med Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet deltog Frijsenborg Efterskole i efteråret 2016 i et forskningsprojekt i forbindelse med Stine Derdau Sørensens ph.d.-projekt omkring musikalsk høretræning for CI-brugere. Projektet udspringer af et tidligere projekt på Frijsenborg Efterskole, som undersøgte effekten af aktiv musikalsk træning for CI-elever. Læs mere om app-projektet her
Formålet med det aktuelle projekt var at undersøge brugen af – og behovet for – høretræningsapplikationen MusiCity hos en CI-målgruppe. I en designproces er det vigtigt at involvere brugerne for at finde ud hvilke behov, de har, og hvad produktet skal kunne tilbyde.
Applikationen MusiCity er udviklet først og fremmest med det formål at hjælpe CI-brugere med at træne musik på en sjov og motiverende måde. Målet med musiktræning er at forbedre CI-brugeres evne til at skelne detaljer i lyd. Tidligere studier viser, at netop de aspekter af lyd også kan have betydning for opfattelsen af sprogtone samt taleforståelse i støj.
Applikationen består indtil videre af fem små spil, som hver især træner forskellige aspekter af musik. Inspirationen til MusiCity er applikationer, hvor spildesign-teknikker anvendes til at gøre træning sjov og mere motiverende, f.eks. når man skal lære et nyt sprog eller i gang med at løbe.
Samarbejdet med Frijsenborg Efterskole har givet os stor indsigt i en gruppe af unge CI-brugere, og hvad der har betydning for dem i deres hverdagsliv. Eleverne har givet os værdifuld information om, hvordan MusiCity opleves af personer fra målgruppen. Denne viden anvendes i den videre designproces af applikationen. Projektet har stor betydning for den videre udvikling af MusiCity, og vi forventer, at applikationen kan indgå som daglig høretræning til CI-brugere. Vi vil derfor gerne takke de deltagende elever for deres tid og engagement og Frijsenborg Efterskole for at muliggøre projektet.
MusiCity er udgivet til iOS (iPhone og iPad) og kan hentes gennem Apples App Store. Applikationen er udviklet af Center for Music in The Brain, Aarhus Universitet/Det Jyske Musikkonservatorium i samarbejde med Alexandra Instituttet A/S. Projektet er støttet af Trygfonden. Center for Music in the Brain er støttet af Danmarks Grundforskningsfond (DNRF117), og Stine Derdau Sørensens ph.d.-studium er støttet af Kulturministeriets Forskningspulje.