Religions og kulturdag

2 november 2018, Josefine Werner og Laura Jensen

Religions- og kulturdag i Århus.

Et religions- og kulturmøde i øjenhøjde.

Den 1. nov startede med at vi tog en bus fra efterskolen kl 09:00. Vores første stop var på Selam Privatskole i Hasselager, hvor vi besøgte en 9.klasse. Selam Privatskole er en skole for dansk muslimske børn og unge. Først fortalte en lille gruppe af Salam eleverne om deres skole. Deres skema så meget ud, som det ville se ud på en almindelig dansk folkeskole. De havde dog en times Koran undervisning om ugen, udover det havde de også fredagsbøn i deres sidste time om fredagen. Efter de havde fortalt om deres skole kunne vi stille dem spørgsmål. De blev spurgt om ting som hvad de ville når de engang skulle ud på en ungdomsuddannelse og om hvad selam betød, hvilket vi fandt ud af betyder fred på arabisk. Da spørgerunden var færdig kom en flok Frijsenborg elever på banen. De fortalte om hvad en efterskole var, med linjefag, sangtime osv. De fortalte også om Frijsenborg Efterskoles værdier, som bærdygtighed. Da fremlæggelserne var færdige blev vi sat sammen fire elever. To fra Selam og to fra Frijsenborg. Vi havde forberedt nogle spørgsmål til dem. Selvom der var tro til forskel fandt vi ud af at mange af deres synspunkter var de samme som vores. Vi snakkede også om vores forskellige højtider som ramadanen og julen. Inden vi nåede til vores sidste punkt, blev vi budt på kage som Selam eleverne havde forberedt til os. Det sidste vi skulle, inden vi skulle videre var at to elever skulle stille sig op foran tavlen, en fra Frijsenborg og en fra Selam. Vi skulle lave en leg der hedder “changing shoes” hvor man skal prøve at stille sig i den andens sted. Der blev igen stillet en række spørgsmål og så skulle de så svarer som om de var den anden elev. Efter vi havde sagt pænt farvel skulle vi så igen med bussen og ud til Bazar Vest.

I Bazar vest blev man mødt af et mekka af kulturer, og man blev pludselig som dansker minoriteten. I Bazar Vest var der alt fra små butikker med alt slags habengut til slagtere hvor de solgte alt fra lammekøller til kalvetunger. Vi havde fået 50 kroner af skolen som vi kunne bruge på mad, som de fleste af os brugte på burum eller pomfritter. Efter en time i Bazaren skulle vi videre til Fredens Moske.

Fredens Moske ligger ca. 2-3 minutters gåtur fra Bazar vest. Muslimerne beder til Allah 5 gange om dagen og hver fredag er der fredagsbøn. Ved fredagsbønnen er der en Imam som holder en lille prædiken. I Fredens Moske mødes vi med imam Radwan Mansour. Radwan Mansour fortalte om den islamiske kultur, han fortalt om hvordan man når man beder skal vende hoved imod Mekka og at det ses som urent at vende fodsålerne mod Mekka. Inde i moskeen hænger der en tavle som viser hvornår de forskellige bede tidspunkter er. Efter Imamen var var færdig med at fortælle kunne vi stille ham spørgsmål.

Da vi var færdig i moskeen havde vi en smule travlt fordi vi skulle over i Gellerup Kirke og have en gudstjeneste. Da vi kom til kirken lagde man hurtig mærke til hvordan kirken så ud. Den er udsmykket med keramikfigurer oppe ved alteret, den ligner ikke den klassiske landsbykirke, da den var meget moderne. Gudstjenesten var meget smuk. Vi sang nogle salmer og vi havde også mulighed for at tænde et lys eller sætte aftryk i en lerfigur. Da gudstjenesten var slut skulle vi igen over i busserne.

Til slut besøge vi Skivholme Kirke. Da vi kom til kirken fik vi muffins. Bagefter skulle vi ind i kirken hvor Lone P fortalte lidt om kirken og kirkens berømte kalkmalerier som er oppe i loftet. Da vi var færdige der skulle vi ellers hjem og slappe af ovenpå den kulturrige dag.