EU topmøde på Frijsenborg

18 april 2018, Administrator

Torsdag den 12. april afholdt vi en forrygende fagdag om Europas udfordringer og EU

Dagen var organiseret som et rollespil hvis formål var give eleverne indsigt i tre centrale udfordringer, som EU står overfor: Flygtningekrisen, den økonomiske krise og retningen for EU-samarbejdet fremover.

 Gennem spillet fik elevene viden om, hvordan EU-samarbejdet fungerer, hvilke interesser og ressourcer de forskellige lande har og hvad kernen i EU’s udfordringer er lige nu. Alle elever var i roller hvor de repræsenterede enten et EU land, en interesseorganisation eller et medie.  På den måde blev alle engageret i realistiske problemer og forhandlinger i EU og sat i situationer hvor de skulle medvirke til at finde løsninger og fremlægge faglige analyser – ud fra den rolle de havde som f.eks leder af Ungarn Victor Orban eller Lars Løkke Rasmussen. Gennem rollespillet lærte eleverne at argumentere for et synspunkt, danne alliancer og indgå kompromisser. Det var virkelige dramatisk da f.eks. de elever der repræsenterede fagbevægelserne i EU og de elever der repræsenterede ekstremt nationalistiske synspunkter skulle argumentere foran ”pressen” og politikerne. Der blev opildnende taler af 9 statsledere som repræsenterede meget forskelligt syn på hvad EU skal beskæftige sig med. Forleden holdt den rigtige Macron endnu en bemærkelsesværdi EU tale. Han skulle have hørt hvad hans rollespiller her på Frijsenborg sagde. Der var faktisk ligheder

 Rollespillet fik på en meget inddragende måde eleverne igennem store dele af det obligatoriske stof i medborgerskab (medborgerskabslærerne jublede). Særligt i forhold til internationale forhold, politik og økonomi. Det er tydeligt at elevernes nysgerrighed på EU og samfundsfaglige problemstillinger skærpes ved at de skal overveje, diskutere og forhandle sig frem til løsninger på en række udfordringer. Hvordan kan EU-landene skabe vækst og arbejdspladser? Hvordan kan EU-landene håndtere eller stoppe flygtningestrømmene? Hvordan skal EU-samarbejdet fungere i fremtiden?

 Dagen skulle slutte med en frirumsdebat mellem Anders Vistesen fra DF og Jens Rohde fra RV. Desværre meldte Jens Rohde fra dagen inden og pta ihærdig forsøg på at finde en erstatning lykkedes det ikke, så vi aflyste det arrangement, som ellers havde været toppen på denne fagdag. Hvis vi kan få de to politikere samlet på Frijsenborg inden 10 juni så laver vi den EU debat senere.