Afrika

3 november 2017, Jens Petersen

Onsdag og torsdag d. 1. og 2. november stod i Afrikas tegn. I fortælletimen onsdag gennemgik vi kontinentets storhed, dets udvikling - specielt med blik på den afrikanske befolkning.

Vi satte specielt fokus på tiden, hvor de europæiske landes kolonisering af Afrika tog fart - hvad betød det for Afrika, Europa - og for de befolkningsgrupper der blev berørt? Onsdag aften så vi den prisbelønnede, men voldsomme film "Hotel Rwanda". Der var en stor mundfuld for mange af vore elever, men et vigtigt grundlag for forståelse af etniske konflikter i Afrika og som baggrund for torsdagens besøg af Lea Nshimirimana, der er netop kommer fra både Rwanda og Burundi. Hun mistede sine forældre, da hun var i lille pige i forbindelse med den borgerkrig / etnisk udrensning som filmen beskriver.

Leas historie var rørende og vigtig specielt fordi der i elevgruppen også er unge som har flygtet og ikke har deres forældre i Danmark. Lea historie er også livsbekræftende: hun lever et godt liv i Danmark, hvor hun studerer, har en dansk kæreste og nogle søskende, men hun lever også med det savn at søskende og andre familiemedlemmer er spredt over 3 kontinenter i flere forskellige lande. 

Vi arbejdede derefter videre med Afrika - økonomi og fremtidsudsigter - hvilket Leif Vibild, der er lærer på VIA i Århus særdeles flot rundede af, ved at fortælle om et netop gennemført besøg i den nordlige del af Ghana i en helt traditionel landsby hvor en dansk NGO har bidraget til at forbedre skole og uddannelse.

Virkelig en spændende (og hektisk) verdensborgerskabs formiddag.