EU topmøde - med Frijsenborg elever

13 marts 2018, vore 6 udsendte elever ...

Frijsenborg-elever forhandlede løs på EU-topmøde

Demokratiet blev afprøvet på egen krop, da elever fra Frijsenborg Efterskole deltog i ungdommens EU-topmøde på Christiansborg.

Der lyder store klapsalver inde i landstingssalen, da topmødets sidste forhandling netop er afsluttet søndag eftermiddag. Forud for forløsningen er der gået to dages intense forhandlinger og pressespin på Christiansborg, hvor 180 unge fra hele landet har været samlet for at deltage i Ungdommens EU-topmøde. Syv elever fra Frijsenborg Efterskole var med, da de deltog i et stort politisk rollespil, hvor deltagerne skulle agere som pressefolk og repræsentanter fra de europæiske lande. Med udgangspunkt i landenes forskellige interesserer, skulle de forhandle og finde alliancepartnere blandt hinanden, for at finde frem til fælles løsninger inden for områder som fælles rygeregler og Ukrainsk medlemskab af EU.
EU-topmødet startede med en tale fra Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der roste de unges engagement for folkestyret. Demokratiet kan ikke tages for givet, det skal udøves og prøves af på egen krop, formanede hun.

Det kan dog godt være svært at leve sig ind i en rolle, man ikke selv har valgt og man pludselig skal være fortaler for landets interesser, fortæller Kristian Bang Noes Jensen. Han spillede rollen som særlig rådgiver for Luxemburgs statsleder under topmødet, og nu skulle han pludselig arbejde benhårdt for at sikre lempelige regler for skatteunddragere. Men man bliver klogere af at leve sig ind i rollen, forklarer han:

”Man lærer en masse om EU, om det land man repræsenterer, så man får lige pludselig et større perspektiv på hele processen”.

Pressen følger med

Under topmødet, var det ikke kun landenes særinteresser, som politikkerne skulle forholde sig til. Pressen var konstant til stede for at dække de nyeste rygter fra forhandlingerne, og det krævede sit at holde styr på alle de nye udviklinger.

”Det er mega sjovt, men samtidig også mega forvirrende at holde øje med det hele. Der skete noget hele tiden, og det var svært at fokusere på, hvem man skulle snakke med”, fortæller den midlertidige christiansborgjournalist, Sofie Nørlund Glerup.

Sammen med sine journalistkollegaer fandt hun hurtigt ud af, at der gemte sig gode historier konstant under forhandlingerne, når landene enten fik deres vilje eller blev nedstemte.

”Folk stod med tårer i øjnene det eneste, mens de andre stod og var helt vildt glade for resultatet”, fortæller Sofie Nørlund Glerup.

Forhandlinger tager tid

Der var mange emner på dagsordenen på Ungdommens EU-topmøde. Deltagerne skulle tage stilling til alt lige fra fælles virksomhedsskat til grænseværdier for menneskers antibiotikaforbrug. Og det er svært at blive enige rundt om et forhandlingsbord, forklarer Litauens midlertidige sundhedsminister Jonas Omand Kirkegaard Sørensen:

”Jeg havde forventet, at det kunne tage lang tid at finde frem til fælles løsninger. Så jeg er meget glad for, at det kunne lade sig gøre at komme til enighed, selvom det at forhandle nogle gange kan være svært”.